شماره 147/یکشنبه 5 عقرب 1392/ 27 اکتوبر 2013
پیشینه
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1972 میلادی با صدور(قطعنامه 3038)XXVII) ) روز جهانی اطلاعات توسعه را برسمیت شناخت. این اقدام مهم به منظور جلب توجه افکار عمومی جهان به موضوع حیاتی توسعه و نیاز به تقویت همکاری های بین المللی صورت گرفت. مجمع عمومی سازمان ملل در راستای انتخاب این روز تصمیم گرفت که تاریخ آنرا با روز بنیان گذاری سازمان ملل متحد، یعنی 24 اکتبر مقارن کند. علاوه بر این، در چنین روزی در سال 1970، استراتژی توسعه بین المللی دومین دهه توسعه سازمان ملل متحد نیز به تصویب این نهاد بین المللی رسیده بود. به باور اکثریت اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، بهبود مجاری اطلاع رسانی و بسیج افکار عمومی، به ویژه در میان جوانان، منجر به افزایش آگاهی از مشکلات توسعه خواهد شد، و چنین امری به نوبه خود همکاری های بین المللی در خدمت توسعه پایدار را تقویت خواهد کرد.
موضوع توسعه و استراتژی فقر زدایی
سازمان ملل متحد به عنوان نهادی بین المللی، کانون مناسبی برای بحث و گفتگو در باره مسائل مهمی است که صلح و ثبات جهانی در گرو حل آنهاست. در این میان، اتخاذ راهکارهای درازمدت و پایدار به منظور کاهش و نهایتاً از میان بردن فقر، گسترش رفاه عمومی و حفاظت از کره زمین و منابع آن نقشی بسیار برجسته ایفا میکند. گزارشهای تخصصی سازمان ملل و دیگر نهادهای معتبر بین المللی نشانگر وضعیت نامناسب صدها میلیون انسانی است که در شرایط دشواری از نظر اقتصادی زندگی می کنند. بیش از دو میلیارد نفر از جمعیت کنونی جهانی که بیشتر آنها در کشورهای در حال توسعه ساکن هستند با در آمدی کمتر از 2 دلار در روز امرار معاش می کنند. پرسش اساسی در این مورد این است که جامعه جهانی، بویژه سازمان ملل متحد با همکاری قدرتهای مهم اقتصادی جهان از چه راهکارهایی میتواند به منظور کاهش فقر و افزایش سطح زندگی این افراد بهره بگیرد.
تلاش های سازمان ملل متحد در حوزه توسعه پایدار تا کنون تاثیرات بسیار مهمی بر زندگی میلیونها نفر از مردم جهان گذارده است. این تلاشها بر این باور مهم استوار شده است که ” صلح و امنیت بین المللی پایدار تنها با تضمین رفاه و سلامت اقتصادی شهروندان در همه جای جهان” قابل حصول خواهد بود. تلاشهایی که تا کنون در راستای توسعه و در چارچوب همکاری های بین المللی صورت گرفته است در چند محور مهم قابل بررسی است:
•اهداف توسعه هزاره سازمان ملل متحد: در سال 2000 میلادی- رهبران جهان، کشورهای خود را برای دستیابی به چند هدف مهم در زمینه توسعه متعهد کردند که بر اساس توافق و برنامه ریزی های مربوطه جامعه جهانی باید تا سال 2015 میلادی به این اهداف دسترسی بیابد. از جمله اهداف مهم این طرح می توان از نکات زیر نام برد: 1)کاهش 50 درصدی فقر ، 2) جلوگیری از گسترش ویروس کشنده اچ آی وی/ ایدز، 3) ارائه امکانات آموزشی در سطح ابتدایی به تمام کودکان جهان.
•دستور کار در فرای سال 2015 میلادی: با اینکه طرح و اجرای اهداف توسعه هزاره تاثیرات بسیار مثبتی بر زندگی میلیونها نفر در سراسر جهان گذاشته است، اما هنوز برای دستیابی به توسعه پایدار و ریشه کن ساختن کامل فقر راه درازی در پیش است و کارهای زیادی نیز باید انجام شود. دستور کار عملی در فرای 2015 تلاش دارد راه حل هایی عملی و موثر را در راستای از میان برداشتن نابرابری های موجود و چالشهایی که میلیونها نفر در کشورهای در حال توسعه با آنها روبرو هستند به مرحله اجرا در آورد.
•توسعه پایدار: موضوع دستیابی به توسعه پایدار بین المللی مدتهاست که ذهن بسیاری از اقتصاد دانها، کارشناسان، دانشمندان محیط زیست، و همچنین دولتمردان و سازمان مردم نهاد را به خود مشغول کرده است. توسعه پایدار چییست؟ این پرسشی است که در چند خط نمیتوان به تمام جنبه های آن پاسخ داد. اما بطور خلاصه میتوان گفت که توسعه پایدار در مفهوم کلی خود در جستجوی افزایش سطح زندگی ساکنان کنونی دهکده جهانی است بدون اینکه منابع طبیعی و محدود کره زمین را برای نسلهای آینده به مخاطره اندازد. برای دسترسی به اهداف واقعی توسعه پایدار باید تلاش کرد که از منایع تمام شدنی یا ناپایدار جهان به بهترین و اقتصادی ترین شکل بهره برداری کرد.
در پایان این نوشتار کوتاه باید یا آوری کرد که مسئله مقابله با تغییرات آب و هوایی نیز در چارچوب مباحث کلی توسعه پایدار قابل بررسی است. این تغییرات با شتابی زیاد آثار منفی خود را بر تمام جنبه های زندگی بشر معاصر آشکار کرده است. به همین منظور، ایالات متحده با همکاری سایر کشورها و همچنین سازمان ملل متحد تلاش دارد این روند را کند ساخته و برای متوقف ساختن آن راه حلهایی علمی و عملی بیابد. طرح انرژی پایدار برای همگان از جمله برنامه هایی است که جامعه بین المللی برای مبارزه با این پدیده اتخاذ کرده است. البته هنوز برای رسیدن به راه حلی کامل راه درازی در پیش است اما تمام کشورها ضرورتا باید در این راه با یکدیگر همکاری کنند. حفاظت از زمین ما تنها راه ادامه زندگی سالم و مرفه برای همگان است.