۱۳۹۲ دی ۷, شنبه

الن دولن و گوگوش در مرحله پیری شیر و شیری پیر

شماره 156/ یکشنبه 8 جدی 1392/ 29 دسمبر 2013

در جوانی به خویش می گفتم
شیر اگر پیر هم شود شیر است
فصل پیری رسید و دانستم
پیر اگر شیر هم شود، پیر است

۱۳۹۲ آذر ۳۰, شنبه

تأثیر صنعت هواپیمایی بر محیط زیست

شماره 155/یکشنبه 1 جدی 1392/ 22 دسمبر 2013

ترجمه: کاووس سیاووش
در میان همۀ اشکال حمل و نقل، حمل و نقل هوایی از پیشرفت چشمگیری برخوردار است. این بخش بزرگ حمل و نقل به فعالیتهای مرتبط با پرواز میکانیکی و صنعت هواگرد سازی اطلاق میشود. بخش صنعت هواگرد سازی در طی دهۀ اخیر در انحصار دو کمپنی بزرگ ایربس و بوینگ بوده که از سال 2003 الی 2013 کمپنی ایربس 4503 هواپیما را تحویل میدان های هوایی دنیا کرده و سهم بوینگ در همین مدت 4091 هواپیما در همین زمینه بوده است.
هردو این کمپنی های بزرگ یکدیگر را متهم به تضعیف بازار منصفانه با قبول یارانه های حکومتی کرده اند.
ردیف دومی شرکت های بین المللی هواپیمایی جهانی توسط دو کمپنی دیگری که مؤلد جیت های منطقوی (که قدرت حمل 125 مسافر را دارند) استند، اشغال شده: کمپنی برازیلی امبرایر و کمپنی کانادایی بمباردیر.
کمپنی امبرایر در سال 1940 توسط دولت برازیل تأسیس شد و در سال 1969 به یک کمپنی دولتی برازیلی تبدیل گردید. این کمپنی بعد ها خصوصی شد اگر چه هنوز هم دولت برازیل در آن نفوذ دارد.
کمپنی بمباردیر یک کمپنی خصوصی کانادایی میباشد که در مارکیت ساختن جیت های منطقوی در کنار کمپنی امبرایر فعالیت مینماید.
در سال 2008 چین نیز تحت عنوان پتریوتیزم (میهن پرستی) هوایی با ساخت کمپنی (COMAC) عملاً وارد مارکیت جهانی هواپیما سازی شد. در سال 2013 این کمپنی چینایی یک جیت متوسط بنام (ARJ21) و یک جیت بزرگ بنام (C919) را تولید کرد که تقریباً قابل مقایسه با بوینگ 737 و ایربس 320 میباشد. در ساخت (ARJ21)، بیست کشور شامل میباشد، ولی هنوز شرکت های چینایی در ساخت جیت های بزرگ چندان وضعیت خوبی ندارند.
مشکلات تخنیکی و تشویش مسافرین در مورد محفوظ بودن در جیت های چینی نشاندهنده آنست که کمپنی های غربی آیندۀ درخشانی در بازار هواپیما سازی دارند.
حمل و نقل هوایی و تأثیرات آن بالای هوا
حمل و نقل هوایی نیز مانند حمل و نقل بحری خطرات زیست محیطی دارند که مهمترین آن کثیف و آلوده کردن هوا میباشد. در سال 2010 نظر به آمار ها بیش از 30 میلیون هواپیما پرواز کرد و طبق آماری که در سال 2013 انتشار شده حمل و نقل هوایی باعث افزایش 5 درصدی گازهای گل خانه یی شده است. و پیشبینی میشود که تا سال 2030 این آمار تا 150 درصد افزایش یابد.
آیا سازمان بین‌المللی هوانوردی کشوری جهان قادر به کاستن از آلودگی هوا خواهد بود؟
(ICAO) یا سازمان بین‌المللی هوانوردی کشوری یک سازمانیست که از طرف سازمان ملل برای بخش هوانوردی اختصاص یافته است. این سازمان قواعدی را وضع کرده است که مسوول کنترل محافظت مسافران، آموزش پیلوت ها، آموزش زبان به پرسونل ها و جلوگیری از آلودگی هوا میباشد.
در وبسایت رسمی (ICAO) یا سازمان سازمان بین‌المللی هوانوردی کشوری اسنادی نشر شده که در آن از 190 کشور دنیا بخاطر سپردن داوطلبانه پلانهای شان برای کاستن کاربن دای اکساید تا سال 2050 دعوت بعمل آمده است. (ICAO) میگوید که تعمق روی این پلان های داوطلبانه باعث خواهد شد تا اهدافی را که (ICAO) در سال 2010 برای از بین بردن آلودگی هوا زیر نظر گرفته بود، بر آورده شود.
نقش (ICAO) در این میان تشویق کشور ها بخاطر ساختن پلان ها جهت کاستن از نشر کاربن دای اکساید است تا با تحلیل آن پلانها، راه های سنجیده شده یی برای این مشکل دریابد، اما طوریکه دیده میشود روش کاری (ICAO)  ضعیف عمل میکند.
طبق پروتوکول کیوتو در سال 1997 (ICAO) و 190 کشور عضو مسوول کاستن گازهای گلخانه یی از هوانوردی اقتصادی بود. پس از هفت سال مذاکرات بی نتیجه (ICAO) شانه خالی کرده و بار را به گردن کشور های عضو انداخت، که در این زمان ایالات متحده اعلام کرد که خطوط هوایی آنکشور با هیچ قاعدۀ مؤثری روبرو نخواهد شد تا آنکه (ICAO)  یک قاعدۀ جهانی وضع کند.
با اعلام این موضوع ایالات متحده عملاً از واگذار کردن مسوولیت به (ICAO) بهره برداری کرده و بهانه یی برای عمل نکردن در راه کاستن گرمای زمین برای خود ساخت. بخش هوانوردی و سیاستمداران امریکایی عملاً خودشان را در برابر هر گونه پیشرفت در زمینه کاستن گرمای زمین لابی ساخته؛ طوریکه خطوط هوایی امریکا با قاعده یی که اتحادیه اروپا برای کاستن نشر گازات در میان کشور های اروپایی طرح کرده بود مخالفت کرده و از آن پیروی نکرد.
در سال 2010 موافقتنامه یی در مونتریال عقد شد که وزارت خارجه امریکا از آن استقبال کرده و آنرا موافقتنامه یی تاریخی خطاب کرد که گویا مطابق آن موافقتنامه گام های عملی از طرف کشور ها پیشرفته و کشور های در حال پیشرفت برای کاستن و محدود کردن نشر گاز کاربن برداشته خواهد شد، اما در همین اطلاعیه خبری امریکا این را غیر عملی دانسته گفت که قبل از بدست آوردن نتایج عملی بعضی کار های دیگری نیز باید در این زمینه انجام شوند.
در همین حال اتحادیه اروپا علاقه برای برداشتن گام های عملی برای کاستن آلودگی هوا از طریق هوانوردی نشان داد اما با مذاکره کنندگان امریکایی به توافق نرسیدند. Ÿ

مروری بر رویداد های داغ سال 2012

شماره 155/یکشنبه 1 جدی 1392/ 22 دسمبر 2013

earth

با استفاده از اخبار بی بی سی
گردآورنده: بابک سیاووش
1 جنوری
پاکستان وزیر دادگستری پیشین طالبان و سه عضو دیگر این گروه را آزاد کرد
مقامات پاکستانی گفتند که ملا نورالدین ترابی، وزیر عدلیه (دادگستری) رژیم طالبان و چهار عضو دیگر این گروه را از زندانهای پاکستان آزاد کرده اند.
مقامات ارشد افغانستان نیز در گفتگو با بلال سروری گزارشگر بی بی سی در کابل، آزادی این اعضای ارشد طالبان را تائید کردند.
ذبیح‌ا لله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز آزادی آقای ترابی را تائید کرد.
در ماه‌های اخیر مقامات افغان برای آزادی چهره‌های مشخص طالبان از زندانهای پاکستان با همتایان پاکستانی خود مشغول گفتگو بودند.
دولت افغانستان آزادی این طالبان برای پیشبرد مذاکرات صلح را لازمی خواند.
به گفته مقامات سه عضوی دیگر آزاد شده طالبان عبارت اند از:
•ملا عبدالباری – والی پیشین طالبان
•ملا ا لله ‌داد – معاون پیشین وزارت مخابرات طالبان
•ملا اعظم – یک محافظ پیشین ملا عمر رهبر طالبان
***
نشست یک هواپیمای ناشناس در فرودگاه قندهار
حکومت افغانستان گفت تحقیقات در مورد نشست یک هواپیمای مربوط به کشور های حوزه خلیج فارس در فرودگاه قندهار ادامه دارد.
این هواپیما حامل شهروندان عربستان، پاکستان و هند وارد قندهار شد.
یک منبع به بی بی سی گفت که سرنشینان این هواپیما افغانستان را ترک کردند اما هواپیمای حامل آنها در فرودگاه قندهار متوقف ماند.
***
2 جنوری
درگیری شدید در نزدیکی فرودگاه حلب در سوریه
بنا به اعلام مقامات سوریه، درگیری شدیدی در نزدیکی فرودگاه بین المللی حلب، دومین شهر بزرگ سوریه، رخ داد.
سانا، خبرگزاری دولتی سوریه، اعلام کرد که ارتش این کشور با شورشیانی که سعی داشتند فعالیت فرودگاه را مختل کنند، برخورد کرد.
گزارش های تایید نشده حاکی از بسته شدن موقت فرودگاه بود.
در عین حال، با ادامه درگیری میان نیروهای دولتی و «ارتش آزاد سوریه»، حمله هایی هوایی در چندین منطقه در حومه دمشق گزارش شد.
گروه های مخالف حکومت گفتند که بیش از ۴۴ هزار نفر از ابتدای درگیری ها در سوریه در ماه مارچ ۲۰۱۱، کشته شده اند.
***
یکی از فرماندهان طالبان در قندوز کشته شد
نیروهای ائتلاف یک فرمانده طالبان را در ولسوالی امام صاحب در ولایت قندوز در شمال افغانستان کشتند.
نیروهای امنیتی ائتلاف ضدتروریسم به رهبری آمریکا روز سه شنبه ۱۲ جدی با انتشار یک نامه خبری گفتند که نورا لله خان یکی از رهبران طالبان و یک شورشی دیگر را در یک حمله هوا پیمای بدون سرنشین کشته اند.
نیروهای ائتلاف می‌گویند که نورا لله خان مسوول حمل‌ و نقل و توزیع سلاح به شورشیان در ولایت قندوز بود.
***
حکمتیار: تا می‌توانیم سربازان خارجی را می‌کشیم
گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان، گفت نیروهای تحت امرش، پیش از خروج نیرو های ناتو در پایان سال ۲۰۱۴، تا بتوانند سربازان غربی را خواهند کشت.
روزنامه «دیلی تلگراف» چاپ لندن، ویدئوی دریافت کرده که رهبر حزب اسلامی افغانستان در آن بر ادامه جنگ علیه نیروهای بین المللی در این کشور تاکید کرده است.
***
سازمان ملل: تلفات در سوریه از مرز ۶۰ هزار نفر گذشت
شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که بر اساس یک تحقیق دقیق و فراگیر، شمار کشته‌شدگان بحران سوریه از ابتدای اعتراض‌های ضددولتی، از مرز ۶۰ هزار نفر گذشته است.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه ۲ جنوری منتشر شد، در فاصله ۱۵ مارچ ۲۰۱۱ تا ۳۰ نوامبر ۲۰۱۲، تعداد ۵۹ هزار و ۶۴۸ نفر در سوریه کشته شده‌اند.
***
4 جنوری
زنان افغان: قانون منع خشونت با زنان اجرا شود
یک نهاد مدافع حقوق زنان افغانستان طوماری را که سه هزار نفر از مقام‌های دولتی و افراد عادی در حمایت از اجرای قانون منع خشونت با زنان امضا کرده‌اند، به نهادهای مسوول دولتی تحویل داده است.
زهرا سپهر، رئیس سازمان توسعه حمایت از زنان و کودکان، گفت که کمپین جمع کردن امضا برای اجرای قانون منع خشونت علیه زنان به مناسبت روز جهانی زن، ۲۵ نوامبر آغاز شد.
***
پیشنهاد فرمانده آمریکایی: ۶ تا ۲۰ هزار سرباز پس از ۲۰۱۴ در افغانستان بمانند
ژنرال جان آلن، فرمانده‌ عمومی نیروهای آمریکایی در افغانستان پیشنهادات خود در مورد شمار نیروهای آمریکایی را در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ به پنتاگون ارائه کرد.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از مقامات دفاعی آمریکا نوشت که آقای آلن سه گزینه را در مورد تعداد سربازان آمریکایی در افغانستان به لئون پانه‌تا، وزیر دفاع آمریکا ارائه کرده است.
در این گزینه‌ها پیشنهاد شده که ۶ هزار سرباز، ده هزار سرباز یا ۲۰ هزار سرباز آمریکایی در افغانستان پس از ۲۰۱۴ بمانند.
***
بازداشت فرمانده پیشین ارتش ترکیه در ارتباط با سقوط دولت اسلامگرای اربکان
رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش ترکیه در ارتباط با تحقیق پیرامون توطئه علیه دولت اسلامگرای این کشور بازداشت شد.
روز پنجشنبه، ١٤ جدی (٣ جنوری)، منابع خبری ترکیه گزارش کردند که ارتشبد اسماعیل حقی قره‌دایی، فرمانده اسبق نیروی زمینی و رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش این کشور در ارتباط با توطئه سرنگونی دولت اسلامگرای ترکیه در دهه ١٩٩٠ در خانه خود در استانبول بازداشت شد.
براساس این گزارش ها، منظور از بازداشت ژنرال حقی قره‌دایی بازجویی در مورد نقش او در تحت فشار قرار دادن دولت نجم‌الدین اربکان، اولین نخست وزیر اسلامگرای ترکیه است که در سال ١٩٩٦ به این سمت رسید و یک سال بعد از این مقام کناره گیری کرد.
***
5 جنوری
افت نزدیک به ۵ میلیارد دلاری واردات ایران
بنا به گزارش تازه گمرک ایران، میزان واردات ایران از کشورهای خارجی در نه ماهه اول سال جاری در مقایسه با نه ماهه نخست سال ١٣٩٠ به اندازه ٤ میلیارد و ٧١٦ میلیون دلار پایین آمده است.
***
هشتاد زندانی طالبان در افغانستان آزاد شدند
دولت افغانستان ۸۰ زندانی وابسته به گروه طالبان را از زندان پلچرخی در حومه شرقی کابل آزاد کرد.
مقام‌های دولت می‌گویند ۶۷ تن از آزاد شدگان به اتهام مبارزه مسلحانه با دولت توسط نیروهای آمریکایی بازداشت شده بودند و پیش از این در زندان بگرام نگهداری می‎شدند.
***
شکست تابوی مذاکره دولت با اوجالان در ترکیه
در یک ملاقات غیر منتظره، دو تن از نمایندگان پارلمان کرد حزب صلح و آشتی ترکیه، احمد ترک وآیلا آکات با عبدا لله اوجالان رهبر زندانی حزب کارگران، (PKK) «پ ک ک» ملاقات کردند. این اولین باری است که نمایندگان کرد پس از مدتها توانسته اند با اقای اوجالان دیدار کنند.
***
6 جنوری
کاهش فروش کتاب‌های کاغذی در بریتانیا در ۲۰۱۲
بر اساس آماری که موسسه نیلسن بوک اسکن منتشر کرده، فروش کتاب های کاغذی در بریتانیا در سال میلادی ۲۰۱۲، نسبت به سال پیش از آن، ۷۴ میلیون پوند کاهش یافت.
کتابخوان‌های بریتانیایی در مجموع یک میلیارد و ۵۱۴ میلیون پوند صرف خرید کتاب های چاپی در سال ۲۰۱۲ کردند، که نسبت به سال ۲۰۱۱، به میزان ۴.۶ درصد کاهش را نشان می دهد.
***
7 جنوری
بشار اسد مخالفان خود را ‹دست‌نشانده بیگانه› خواند
بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه از تمام مردم آن کشور خواست که برای مقابله با «حمله بی‌سابقه تروریست‌های تحت حمایت قدرت‌های خارجی» کاملا بسیج شوند.
او در اولین سخنرانی عمومی خود در حدود شش ماه اخیر گفت که تا وقتی حتی یک «تروریست» در سوریه باقیست، مقابله با تروریسم را متوقف نخواهد کرد.
رئیس‌جمهور سوریه که در جمع هوادارانی پرشور در تالار اپرای دمشق، پایتخت، سخنرانی می‌کرد، مخالفانش را «دشمنان خدا و دست‌نشاندگان غرب» خواند.
***
8 جنوری
پاپ خواستار انجام گفتگو برای برقراری صلح در سوریه شد
پاپ بندیکت شانزدهم، رهبر کاتولیک‌های جهان مصرانه از جامعه بین الملل خواست تا «قبل از آن که سوریه به تلی از خاک تبدیل شود، به کشتار در سوریه» پایان دهند.
پاپ در جریان سخنرانی سالانه‌اش به مناسبت سال جدید با اشاره به رنج شدید غیرنظامیان سوری، بار دیگر خواستار انجام گفتگو برای برقراری آتش بس و صلح شد.
***
‹عشق› فیلم محبوب منتقدان آمریکایی شد
انجمن ملی منتقدان فیلم آمریکا درام تاثرانگیز «عشق»، اثر میشائیل هانکه را به عنوان بهترین فیلم سال ٢٠١٢ برگزید.
خود هانکه اتریشی هم به عنوان بهترین کارگردان انتخاب شده و امانوئل ریوا، به خاطر بازی در این فیلم جایزه بهترین هنرپیشه نقش اول زن را برده است.
این فیلم روایتگر داستان زوجی سالخورده‌ است که با پیامدهای سکته قلبی زن خانواده دست و پنجه نرم می‌کنند. عشق پیش از این نخل طلای کن را هم برده بود.
منقدان آمریکایی دانیل دی‌لوئیس را به عنوان بهترین بازیگر مرد معرفی کرده اند.
او این جایزه را به خاطر ایفای نقش آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیس‌جمهوری آمریکا برده است.Ÿ
بقیه در آینده

شکار لحظه ها سخن میگویند

شماره 155/یکشنبه 1 جدی 1392/ 22 دسمبر 2013
سال 2012 برای افغانستان و جهان سال پر از بگو مگو ها، آمد و شد ها، مذاکرات، تندخویی ها و خوشرویی ها بود.
در این سال از اقصای خاور تا کرانه های باختر جهان دستخوش تحولات ژرف و عمیقی شد که گوشه یی از آنرا در افادۀ تصویر های رهبران به وضاحت میتوان مشاهده کرد.
بینندگان میتوانند این شکار لحظه ها را با یادآوری حوادث آن، تصویر ذهنی داده تفسیر ها، توجیه ها و نظریات شان را پیرامون آن ها ترسیم نمایید.









۱۳۹۲ آذر ۲۴, یکشنبه

فـــرزند افریقــــــا...


به یاد مبارز نستوه ضد نژاد پرستی نلسن ماندیلا
شماره 154/یکشنبه 24 قوس 1392/ 15 دسمبر 2013
نوشته: کارو
در مراسم یادبود و ادای احترام به رهبر فقیدافریقا، مبارز آزادیخواه و الگوی مبارزه با نژاد پرستی در سراسر جهان نلسن ماندلا هفتاد هزار نفر به شمول رهبران و سیاستمداران بزرگ دنیا شرکت ورزیدند.
به گزارش رسانه ها در این مراسم که در شهرک سوویتوی شهر ژوهانسبورگ افریقای جنوبی برگزار شده بود بزرگانی چون بانکی مون دبیرکل سازمان ملل، حامد کرزی رییس جمهور افغانستان، بارک اوباما رییس جمهور امریکا، دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا، فرانسوا اولاند رییس جمهور فرانسه، دیلما روسف رییس جمهور برازیل و جمع کثیری از مقامات بلند پایه کشور های جهان حضور بهم رسانیده بودند. از جمله رهبران نادری که در این مراسم حضور نداشتند میتوان از شیمون پرز رییس جمهور و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسراییل یاد کرد که بطور کاملاً عجیب عذر رسمی شان جهت اشتراک نکردن در این مراسم را هزینه مالی سفر تا افریقای جنوبی اعلام کردند، اما به گفته رسانه ها دلیل اصلی عدم اشتراک این دو مقام بلند پایه اسراییلی اظهارات و مواضع ماندلا در حمایت از فلسطینی ها بوده است.
کارو شاعر حساس و پر احساس دهه های چهل، پنجاه و شصت خورشیدی با احساسات پر جوش و دید انتقادی پر خروشی که در نوشته هایش متبارز میشد به افریقای دهه های چهل، پنجاه و شصت خورشیدی از زاویه فریاد جمیله ها، بن بلا ها و فریاد های رابنسون و.... میدید پارچه «فرزند افریقا» این شاعر شوریده سر محصول غلیان و هیجان و احساسات پر از عصیان همان سالهاست. که آنرا در عزای نلسن ماندلا تقدیم خوانندگان میکنیم:
احساس ميكنم كه روح سر گردانم- تاسرحد جنون-بماسه هاي تب آلوده آفريقا ، دل باخته است.
. . . واحساس مي كنم كه، بر حسب يك دلدادگي بي اراده ، سفينه ساحل نديده ي روحم، در اقيانوس كرا ن گمگشته ي شنهاي مسموم و مفهوم آفريقا ، لنگر انداخته است. . .
. . . و احساس ميكنم كه قلب شاعرم – در مقابل جهش روح شعر آفرينم،  رنگ سرخ شراب شريانم را ، بسياهي مطلق لنگرگاه روحم، بسياهي بخت آفريقا ،  باخته است. . . و در تقاطع اين لنگر انداختنها، قطره  سرشكي گيج، كار ديده ي از خواب رميده ي تفكرات شاعرانه ام را ، ساخته است. . .
مي زنم وحشي ترين ضربان قلبم را بر فرق قلبم . همچون سنگ و لگرد تيركماني ناشناس ، بر قلب ناشناخته يك شيشه. . . و در هم مي نوردم – با تكا قدرت خلاقه يك انديشه – طومار سكوت تحميلي احساساتم را- برا ي هميشه...
وسوار سمند سركش يك همدردي انساني ، مي كوبم و مي روبم از ماورأ افلاك ، راه رسيدن بهدفم را ، صحرا بصحرا. . . جنگل به جنگل . . . بيشه به بيشه . . . ومي رسم به آفريقا. . .
آفريقاي سياه: مدفن فرداي گذشته هاي سپيدان ستم پيشه...
حرارت خورشيدش ، مي كوبد و آب مي كند. . .  خراب مي كند يخ بندان احتياط را در تار و پود و جودم بايك تصميم ناگهاني ؛ و من لمس مي  كنم ، با تمام سلولهاي وجود منقلبم، عظمت آب شد ن استخوان انسانها را بخاطر آبياري باغ فرداي بهاران زندگاني ؛ و ميميرد در من آرزوي كهولت وابسته به افتخارات عشق هاي آسماني . . .
... و زانو ميزنم در بستر ماسه ها كه تك تكشان داستانها دارند از ابديت صدها  حماسه انساني و بجاي دعا- نفرين مي كنم سوداگران مرگ را كه تا سرحد يك صفر در سمت چپ ارقام ، هيچ كرده اند لذت بودنها و ديدنها را در نظر فرز ندان رنج و گرسنگي همگاني. . .
... وچون بلند ميكنم سراز بستر ماسه هاي ناراحت خيره سر، رو برويم مي بينم كودكي خونين بال و بشكسته پر . . . كودكي يتيم و گم كرده مادر...
... و مي بينم كه برديدگان تارش، در متن نگاه آفتاب زده ي بيمارش. . . و حشت زده و بلا تكليف، مي طپد،  رميده . . . سر شكي محزون . . . سركشي درد  پرورد و درد آفريده ...
سرشكي كه بفرمان... تحميلي زمين، ... رسواي دامن دريده ، از ديده (ديروز)  سيه روز افريقا بردامن (فردا) اندوز (امروز ) ش ، چكيده...
بي پناه است، در يغا!
بي پناه همانسان ،  به همان طريق، كه بي تفاوت است اين قرن اوج تفاوتها . . . نسبت به وجودش به (بود) و، (نبود)ش...
پژمرده بر لبانش ، مرده بر لبانش، مرده در تنگ سينه مسلول غم آلودش، نواي چنگ نسروده ، سرودش . . .
سرود بخاطر يك(هست). . . پس از تولد يك ( نيست) . . .
سرود بخاطر سرنوشت بي سر گذشت يك زيست . . .
شيون انعكاس هفت دريا سرشك، بر (نت) هاي ماتمزاي ناله غم فزايم، فرياد ميكشم كه: هاي! اي ماسه هاي خونين ! زاده چيست اين ؟ فرزند كيست اين؟ بگوييد بمن شاعر، تا دردش را بسرايم . . .
. . . وماسه ها ميگويند : اين فرزند افريقا است! . . . انفجار سپيده دم اسلحه مزدور، از لابلاي لبان تشنه اش ربود، پستاني را كه منبع لالائي خوابش بود . تا گرسنه بماند. . . گرسنه بميرد . . . تا بزعم بانكداران خو ن ستمكشان ، نزولي نگردد، قوس صعودي ( سود)...!Ÿ

۱۳۹۲ آذر ۱۶, شنبه

در رثای اســـطوره مقــاومت ســـیاهان

شماره 153/ یکشنبه 17 قوس 1392/ 8 دسمبر 2013

نلسن ماندلا روز 5 دسمبر 2013 به عمر 95 سالگی درگذشت
نلسون ماندلا از شخصیت‌های سرشناس بین‌المللی بود و زوایای مختلفی از زندگی و کارهای او برای همه شناخته شده است. ولی پنج چیز درباره این رهبر سابق آفریقای جنوبی هست، که شاید نمی‌دانستید.
۱- او از علاقمندان به ورزش بوکس بود. نلسون ماندلا در جوانی به بوکس و دو استقامت علاقه داشت. او حتی در طول ۲۷ سالی که در زندان بود، هر روز صبح ورزش می‌کرد.
او در زندگینامه خود، راه طولانی آزادی، می‌نویسد: "بیشتر از خشونت بوکس، از علم نهفته در آن لذت می‌بردم. اینکه یک نفر چگونه بدنش را برای دفاع از خود حرکت می‌دهد، چگونه از یک استراتژی برای دفاع و حمله استفاده می‌کند و چگونه ضرب آهنگ خود را در طول بازی حفظ می‌کند، مرا به خود جذب می‌کرد."
او ادامه می‌دهد: "بوکس مساوات خواهانه است. در داخل رینگ مقام، سن، نژاد و ثروت اهمیتی ندارد... من بعد از ورود به سیاست دیگر هیچ مبارزه واقعی نکردم. علاقه اصلی من به تمرین بود؛ فهمیدم که تمرین پیگیرانه وسیله‌ای عالی برای خالی کردن تنش و فشار عصبی است. بعد از یک تمرین طاقت فرسا، هم از لحاظ فیزیکی و هم از لحاظ روانی سبک‌تر می‌شدم."
بازدیدکنندگان از موزه خانوادگی ماندلا در سووتو، در میان یادگاری های مختلف، به کمربند قهرمانی جهانی بوکس برمی خورند، که توسط بوکسور آمریکایی شوگر رِی لِنِرد، به ماندلا اهدا شده است.
۲- نام اصلی او نلسون نبود. رولیهلاهلا ماندلا ۹ ساله بود که معلم مکتب متدیست (شاخه ای از کلیسای پروتستان) در کونوی آفریقا جنوبی، که او در آن تحصیل می‌کرد، نام انگلیسی نلسون را برای او انتخاب کرد. در آن زمان انتخاب نام های مسیحی برای دانش آموزان کاری مرسوم بود.
این اتفاقی عادی در آفریقای جنوبی و سایر نقاط این قاره بود که برای کسی نامی انگلیسی انتخاب کنند، تا خارجی ها بتوانند راحت‌تر نام او را تلفظ کنند.
رولیهلاهلا در آفریقای جنوبی نام مرسومی نیست. این نام به زبان خوسایی است: یکی از ۱۱ زبان رسمی که در این کشور، توسط حدود ۱۸ درصد از جمعیت بکار می‌رود. معنی لغوی آن "کندن شاخه درخت" است، ولی معنی رایج آن "دردسرساز" است. با این حال در آفریقای جنوبی، آقای ماندلا را اکثراً به نشانه احترام با نام قبیله‌ای اش "مادیبا" می‌خواندند.
۳- او عینکش را در هنگام آزادی در زندان جا گذاشت. آزادی آقای ماندلا در ۱۱ فبروری سال ۱۹۹۰، پس از سال‌ها فشار سیاسی بر آپارتاید اتفاق افتاد. او چنانچه خود به یاد می‌آورد، در آن روز "شگفت زده و اندکی مضطرب" بوده است.
ماندلا و همسر آن زمانش وینی، به مرکز کیپ تاون برده شدند تا برای یک جمعیت عظیم و مشعوف سخنرانی کند. ولی هنگامی که متن سخنرانی اش را از جیبش بیرون آورد، متوجه شد که عینکش را فراموش کرده و مجبور شد عینک وینی را قرض کند.
۴- برای فرار از دست پلیس لباس دریوری پوشیده بود. پس از مخفی شدن به خاطر فعالیت‌هایش در کنگره ملی آفریقا، توانایی آقای ماندلا در فرار از دست نیروهای امنیتی، لقب "پیمپرنل سیاه" را برای او به همراه آورد. اشاره این نام به رمان "پیمپرنل سرخ" درباره یک قهرمان با هویتی مخفی است.
معروف است که آقای ماندلا برای سفر به دور کشور و پنهان ماندن از دید مقامات، خود را به عنوان یک دریور، یک باغبان و یک آشپز جا زده بود. هیچ‌کس نمی‌داند که آقای ماندلا، که فعالیت‌های زیرزمینی اش را با هویت‌های جعلی انجام می‌داده، دست آخر چگونه دستگیر شد.
۵- او دفتر وکالت خودش را داشت، ولی سال‌ها طول کشید تا بتواند مدرک حقوق اخذ کند. ماندلا از سال ۱۹۳۹ به مدت پنجاه سال، به تناوب در حال تحصیل در رشته حقوق بود و در حدود نیمی از واحدهایش مردود شده بود.
یک دیپلم دوساله حقوق به اضافه مدرک دانشگاهی اش، به او اجازه کار می‌داد و در ماه اگست سال ۱۹۵۲، به همراه اولیور تامبو، اولین دفتر وکالت سیاهپوستان در آفریقای جنوبی، به نام ماندلا و تامبو، را در ژوهانسبورگ تاسیس کرد.
او نهایتاً در سال ۱۹۸۹ موفق شد که در زندان مدرک حقوق خود را اخذ کند.Ÿ
بی بی سی

۱۳۹۲ آذر ۱۰, یکشنبه

شکل جدید کشیدن دندان کشف شد!

شماره 152/ یکشنبه 10 قوس 1392/ 1 دسمبر 2013

تصویر ها سخن میگویند

شماره 152/ یکشنبه 10 قوس 1392/ 1 دسمبر 2013
وضعیت معتـــادان در شـــــهر کابل